Ny sajt, nya möjligheter – läs om du vill bidra!

Övriga diskussioner.
Användarvisningsbild
FrankD
Styrelse
Styrelse
Inlägg: 4781
Blev medlem: 01 feb 2008, 22:31
Började med grodor år: 2007
Ort: Umeå
Har gillat: 179 gånger
Blivit gillad: 592 gånger
Grodor Arter/varianter: 9
Växter till salu: 0
Kontakt:

Ny sajt, nya möjligheter – läs om du vill bidra!

Inlägg av FrankD » 22 jul 2015, 20:24

Här vill jag sammanfatta några av möjligheterna nya sajten tillhandahåller, tack vare Patriks insats. Det är bara en kort översikt av det mest väsentliga; mer detaljerade uppgifter kommer att finnas på andra ställen ifall det känns relevant.
Grodinventeringen har blivit en grodförteckning med bl.a. säljfunktion
Om du går in på kontrollpanelen (klicka på ditt namn längst upp till höger) kan du lägga in vilka och hur många grodor du har, ungefär som tidigare fast snyggare. Dina uppgifter kommer då att synas i grodförteckningen (länken längst upp till vänster). Men nu kan du dessutom ange ifall du har grodor till salu. Om man går in i grodförteckningen och tittar på en art kan man se om det finns folk som har denna art till salu. Du kan även visa enbart de arter som finns att köpa, antingen genom att bocka för "Till salu" i grodförteckningen (som filtrerar bort alla som inte finns till salu) eller direkt genom att klicka på "Grodor till salu" längst upp.
Större bilder
Du kan nu ladda upp bilder upp till 5 MB filstorlek, tack vare att den nya sajten har mycket större lagringsutrymme. Jag vill dock be alla att inte i onödan hela tiden ladda upp jättestora bilder för att vi inte så småningom ändå behöver återinföra restriktioner. Normalt räcker det med storlekar kring 500 KB om man laddar upp jpg-bilder i rimliga dimensioner.
Mer information och bilder i grodförteckningen
SDS-medlemmar och tidigare SDS-medlemmar kan lägga till och redigera ytterligare information för varianterna i grodförteckningen, samt bidra med egna bilder. Varje variant i grodförteckningen har en länk "Mera information" som man kan klicka på för att läsa om arten/varianten. Denna information kan varje (tidigare) SDS-medlem redigera genom att klicka på "redigera-pennan" längst upp till höger i beskrivningens textruta.

Beskrivningarna av de enstaka varianterna ligger faktiskt i kategorin "Artbeskrivningar". Om du går in där ser du underkategorier för släkten och arter och i de senare trådar för varje variant i grodförteckningen. Första inlägget i en sådan tråd är den som visas när man klickar på "Mera information" i grodförteckningen och det är den som bör redigeras när man vill ändra beskrivningen. Istället för att redigera första inlägget kan du också svara i tråden. Eftersom bara första inlägget visas i grodförteckningen kan det användas fritt för att diskutera varianten, alltså t.ex. byta ut information om variantens särdrag och berätta om observationer du har gjort. Det är också bra för att diskutera ändringar i beskrivningen (dvs första inlägget) man vill höra åsikter om innan man verkligen gör ändringen.

En sak till: Till skillnad mot texten i senare inlägg, som inte visas i artbeskrivningen, visas faktiskt trådens alla bilder där. Det medför att du enkelt kan bidra med fler bilder till artbeskrivningen. För det behöver du alltså bara svara i tråden och bifoga en bild. Självklart kan du samtidigt skriva något, men det är alltså bara bilderna som sådana som kommer med i själva artbeskrivningen.
Informationssidor på övriga sajten
Till skillnad från gamla pilgift.se skapas sidorna Huvudsida, Nyttigheter osv samt sidorna de länkar till via forumet, nämligen i kategorin Sajt längst ner där det också finns kategorin Arter. Där finns två underkategorier, nämligen "Sidor med låg behörighet" och "Sidor med hög behörighet". Den senare ser bara administratörer. I den finns sidor med särskilt viktigt innehåll som Huvudsidan och Om SDS. Sidorna i "Sidor med låg behörighet" har du tillgång till om du är (tidigare) SDS-medlem, och i så fall kan du också redigera sidorna och skapa nya. Hur du går tillväga för att göra det förklarar Patrik i tråden FAQ: Hur gör jag för att uppdatera informationen?.

Vi hoppas förstås att den här möjligheten utnyttjas av många för att skapa nya sidor eller förbättra bestående och på så sätt bygga ut informationen på sajten. Dessutom finns säkert sidor på den gamla sajten som inte har överförts till den nya än. Om du vill hjälpa till med det gå till http://pilgift.nordelind.se/, som är en kopia av den gamla sajten, kopiera texten av en sida som saknas och återskapa sidan på den nya sajten på det sättet som beskrivs i FAQ-tråden.
... och om någon skulle undra
Om ni som jag undrade vad de olika små bilderna t.ex. framför kategorier och trådar betyder så kommer en förklaring här:

Allmänt gäller:
- Rött = oläst, blå/grå = läst
- En stjärna indikerar att du har skrivit något i tråden

Bild - anslag
Bild - viktigt
Bild - läst
Bild - oläst
Bild - låst och du har skrivit i tråden
Bild - oläst och du har skrivit i tråden
Bild - populär tråd (många svar)
Bild - låst tråd
Bild - flyttad tråd
Bild - forum med (lästa) underforum
Bild - forum med (olästa) underforum
Bild - bilaga
Bild - hoppa till trådens sista inlägg
Bild - hoppa till trådens första olästa inlägg

Låst

Återgå till "Övrigt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster