Carlsson skrev:Du värmer alltså upp burkarna (mediet) till hög temperatur. Hur hög? Kokande?
Är detta odlingsburkar som du haft färdiggjorda i frysen? Varifrån skulle i så fall mögelsporer och kvalster ha kommit?
Jag trodde kvalsterna kom med flugorna.
Ja, kvalster kommer nog normalt med flugorna. Men det kan ju finnas kvalster i havregrynen, eller bananen, eller...
I mitt recept finns en hemlig ingrediens: Spirulinapulver! Precis så mycket att gröten är lätt grönfärgad FÖRE mikron. Jag kör min mikro i exakt tre minuter (för sex burkar) vilket gör att färgen bleknar. Det innebär att jag vet att tillräcklig temperatur har uppnåtts och att gröten stelnar så att den inte rinner ut om man vänder burken.
Om jag haft burkarna i frysen - vilket är vanligt om jag åker bort - så kör jag dem lite längre i mikron direkt när jag kommer hem, så går det fortare att sätta nya kulturer direkt, än om jag ska stå och köra hela processen.