D.leucomelas Guyana Banded

Allmänt om släktet Dendrobates
Släktet Dendrobates innefattar några inte allt för små arter (jämfört med t.ex. Ranitomeya eller Oophaga) som huvudsakligen brukar hålla sig till marknivå där de letar efter foder. De klättrar dock ändå gärna och bra. Fastän grodorna kan bli förhållandevis stora, som t.ex. D. tinctorius, äter de bara små foderdjur som hoppstjärtar, kvalster och bananflugor (hellre D. melanogaster än D. hydei). Oftast gäller att ju mindre foderdjuren är desto mer uppskattas dem. Grodorna brukar hellre sitta i timmar och äta hoppstjärt efter hoppstjärt än att ta färre men större foderdjur.

Grodorna är vanligtvis färggranna och det finns stora skillnader i utseende och även storlek mellan olika lokalvarianter av en och samma art. Hos alla dessa arter sköter hanen äggen genom att befukta dem och i slutändan transportera ynglen till var sin lilla vattensamling, t.ex. i ett paranötskal. Grodorna brukar i viss varierande utsträckning vara aggressiva mot det egna könet. Det gör att man bör vara försiktig när man vill hålla dem i grupp.

Allmänt om arten
Namn:
Dendrobates leucomelas (Steindachner, 1864)

Beskrivning:
Den här grodan finns i Venezuela, och angränsande länder (Guyana, Brasilien,Colombia). Det finns lite olika färgvarianter; svartgul, svartorange, svartljusgul. Honorna kan vara aggressiva sinsemellan, var uppmärksam på detta om ni håller dem i större grupper. Hanarna slåss (oftast) inte, de tävlar istället med varandra genom att ropa. Honorna väljer en hane som de tycker ”ropar bra” och följer honom till äggläggningsstället.

Naturlig livsmiljö:
I regnskogen 50-1250 meter över havet i Guyana, Venezuela, Brasilien och Colombia.

Storlek:
30–38 mm

Kan fungera i grupp:
Ja. Honorna blir dock ibland aggressiva mot varandra och framför allt brukar de äta upp varandras ägg.

Terrariumtyp:
Typ 2 - mark-terrarium eller Typ 4 - standard-terrarium

Externa länkar:
Artbeskrivning hos Doyles Dart Den
Artbeskrivning hos Animal Diversity Web

Specifik information om varianten
Namntillägg:
Denna variant brukar kallas D.leucomelas Guyana Banded.

Bild

Särdrag jämfört med den allmänna artbeskrivningen:
Beskrivning.

Externa länkar:
Ev. länkar som rör denna variant.

Bildsök på Google
Editera denna sida eller lägg till flera bilder