I den här tråden lägger vi ut recept på smeten till bananflugskulturer. Bidra gärna med ditt recept om du har ett som fungerar bra. Bara recept, ingen diskussion, tack! Lista ingredienserna och beskriv ev. kortfattat hur du gör. Notera att en "grundkurs" i att göra smeten finns här under Nyttigheter. Du kan alltså begränsa dig till det som känns särskilt viktigt eller är ovanligt.
Re: Recept på flugsmet
Postat: 16 sep 2010, 14:17
av Simon
3 Bananer
1 dl havregryn
1 dl coca cola
1 dl aprikoskräm eller nyponsoppa
1/2 paket jäst
ca 1 msk potatismjöl
Mosa bananerna och blanda allt utom potatismjöl. Koka upp under omrörning och rör ner potatismjölet.
Ta av och låt svalna. Koncistensen ska bli krämig. Eventuellt kan några droppar atamon tillsättas efter kokningen. Men det har jag slutat med.
Jag multipliserar receptet fyra gånger när jag kokar och fryser sen in i portionspåsar lagom till fyra flugkulturer i varje påse.
När jag sätter nya kulturer rör jag ner lite färsk jäst upplöst i vatten så att gröten jäser ordentligt. Jag strör också lite torrjäst på ytan, sätter i en kartongbit och tillsätter flugor. Odlingsglasen lutar ca 45 grader i mitt ställ så att koldioxid lätt "rinner" ur.
Re: Recept på flugsmet
Postat: 16 sep 2010, 16:02
av Baz95
Följande funkar bra för mig & luktar inget alls, räcker till iaf 2 nya kulturer...
1 dl havregryn
2 dl vatten
1 msk socker
Värmer i micron till gröt
mosar ned 1 banan och tillsätter sedan ca ½ dl 6% ättiksprit
Låter det stå över natten, sedan ned med ca 30-70 flugor...
Tar sedan ca1-1,5 vecka innan jag börjar "plocka" beroende på om det är stora eller små.
Ha det
Benny
Re: Recept på flugsmet
Postat: 16 sep 2010, 16:35
av LarsÖ
Under 'Nyttigheter' finns min beskrivning t av hur jag gör: 'Culturing Drosophila'.
Mitt recept:
2 bananer
2 dl havregryn
1 dl öljäst (heter 'foderjäst' och köpes billigast hos Lantmännen i 7 kg förp)
2 dl vatten (eller mer; smeten ska gå att hälla)
1 cl spirulinapulver.
Men kan ersätta vattnet med öl (helt eller delvis)
1 tsk barnvälling ökar produktionen, men ger rätt kraftig lukt.
Receptet ovan ger 6+ kulturer.
/Lars
Re: Recept på flugsmet
Postat: 16 sep 2010, 20:07
av henuhl
Barngröt (pulverform, finns i alla affärer). Jag använder Nestlé äpplegröt.
Vatten
Socker
Ättikssprit
Blanda grötpulvret med lagom mängd ljummet vatten (så att konsistensen blir lagom kletig).
Tillsätt socker och lite ättikssprit.
Klart!
Re: Recept på flugsmet
Postat: 16 sep 2010, 20:28
av Thamnophis
Jag använder följande
Bananer
cornflakes
havregryn
torrjäst
vatten
Flytande atamon ( Mot mögel)
Jag kör bananer i en mixer ,häller i atamon och torrjäst och blandar 1 minut.
Häller sedan i cornflakes och havregryn och kör 1 minut.
Blanda sedan med vatten tills konsistensen blir som lättflytande havregrynsgröt
Denna smet luktar inget för mig i alla fall och ger enormt med flugor.
Häll i mycket flugor ju fler desto mer larver blir det.
Re: Recept på flugsmet
Postat: 01 okt 2010, 22:06
av MickeB
Bananflugesubstrat
Ingredienser:
24% Absolut ren ättika
Havregryn
Vetekli
Torrjäst
1-2 st Bananer
1. Blanda ut den 24% ättikan till 3% (1 del ättika och 6-7 delar vatten.
2. Mixa tillsammans med Havregryn och vetekli samt banan till en jämn smet.
3. Häll upp i plastglas/ölglas och sätt ner en bit kartong eller annat lämpligt matreal.
4. Strö över ett tunnt lager med torrjäst.
5. Häll i flugor och spänn fast en tvättlapp (finns på ÖB) med en gummisnodd.
Efter ett par veckor bör du se larver.
Fördelen med denna blandningen är att det luktar betydligt mindre och kostar bara en bråkdel av vad det kostar med en mer tradisionell blandning(öl ,banan osv.) Funkar super tycker jag .
Resept av Micke Boqvist
Re: Recept på flugsmet
Postat: 01 nov 2010, 20:45
av FrankD
Jag odlar flugorna i stora glas, typ Felix 750 g äppelmos. Receptet nedan använder jag sedan ett par månader tillbaka och det fungerar hur bra som helst (till skillnad mot det gamla). Mängderna gäller en kultur och är väldigt ungefärliga.
Ingredienser:
1/4-1/3 kub färsk jäst (en mindre mängd fungerar säkert också)
ungefär dubbelt så mycket socker (jag tar brun farinsocker men tror inte det spelar roll)
gissningsvis 50 ml vatten
75 ml havregryn
en ordentlig sked med äppelmos
1. Lös upp jästen och sockret i vattnet.
2. Tillsätt havregryn och äpplemos.
3. Mixa till en jämn smet med en stavmixer. Smeten borde ha en grötaktig konsistens. Tillsätt lite mer havregryn respektive vatten om den är för flytande eller tjock.
Låt stå med ett lock på i något dygn innan kulturen ympas med flugor. Jag brukar röra om lite då och då eftersom det brukar jäsa ordentligt. Den här filmen gjorde jag i går, precis en vecka efter att kulturen ympades:
Ingen uppvärmning behövs, bara mosa bananen lite grann, sleva i äppelmos, häll i lite grann av det torra i taget tills lagom kletig konsistens uppnås och rör omkring så det blandas. Ner i burk, i med toapappersrulle (fuktad med vatten funkar bäst för mig), i med flugor, på med diskbänksunderlägg eller annat lock, och inom en vecka eller två (beroende på flugsort) så är odlingen i full gång! På slutet brukar jag blanda i en skvätt Atamon mot mögel....
Lycka till!
Re: Recept på flugsmet
Postat: 04 okt 2011, 01:54
av Frogfarmer
Henkes "smidiga" flugsmet (10-12 kulturer)
1 paket Sempers banangröt
1/2 paket jäst
Flytande Atamon
Vatten
1.Fördela grötpulvret i avsedda glas/burkar. Ett djup på ungefär 2 cm brukar vara lagom.
2. Tillsätt vatten och en liten skvätt atamon i varje glas. Rör om och tillsätt eventuellt mer vatten tills konsistensen blir som gröt.
3. Pudra på jästen och ner med en kartongbit.
4. Efter ett dygn, ner med minst 30-40 flugor och förslut glaset på lämpligt sätt.
Skulle tro att det går bra att byta ut atamon mot ättika eller vinäger. Har dock inte testat själv.