Sida 1 av 1

Diskussion om CREE-lampor

Postat: 04 feb 2012, 10:46
av dendro46
Hej alla. I tråden CREE lampor nämnar"Pny" Kina-LED närmast nedlatende och man måsta "passa på".
Nu är det jo så, att LED lampor stort set bara produceras i Kina (eller Taiwan). Altså är det inte en fråga om, hvor lamporna är producerad, men om innmaten i lamporna är bra nog.
CREE anses helt rätt för att vära den förande chip, men också den dyreste.
De produkter, som jag säljar, är självklart producerad i Kina, men innmaten är inte kinesisk (Epistar etc.), men de AMERIKANSKA Bridgelux-chips. Disse är af mycket hög standard och nästan på höjd med CREE, men er billigare. Dog holder dom, hvad dom lover m.h.t. bränntid etc.
Mvh Vagn

Re: Diskussion om CREE-lampor

Postat: 04 feb 2012, 15:05
av binsweden
är det ett bra/rätt ljus för växter ifrån cree lampor?

Re: Diskussion om CREE-lampor

Postat: 04 feb 2012, 17:10
av dendro46
Jag har ingen erfarenhet med CREE, bara med mine egne, och växter mår bra under dom.
Mvh Vagn

Re: Diskussion om CREE-lampor

Postat: 04 feb 2012, 20:26
av RicardH
... har haft mina ett tag nu och mossorn, ormbunkar och övrigt växer. Även alger i vattnet i botten på burkarna (60cm under lamporna).

Re: Diskussion om CREE-lampor

Postat: 04 feb 2012, 20:54
av binsweden
Hulteke skrev:... har haft mina ett tag nu och mossorn, ormbunkar och övrigt växer. Även alger i vattnet i botten på burkarna (60cm under lamporna).
växer bra????

Re: Diskussion om CREE-lampor

Postat: 04 feb 2012, 22:48
av RicardH
binsweden skrev:
Hulteke skrev:... har haft mina ett tag nu och mossorn, ormbunkar och övrigt växer. Även alger i vattnet i botten på burkarna (60cm under lamporna).
växer bra????
Ah... F'låt om jag var lite otydlig men det gör det.

Re: Diskussion om CREE-lampor

Postat: 04 feb 2012, 23:19
av Pny
dendro46 skrev:Hej alla. I tråden CREE lampor nämnar"Pny" Kina-LED närmast nedlatende och man måsta "passa på".
Förstår inte varför jag refereras här, men den bistra sanningen är att det finns en och annan försäljare på ebay och andra websiter som lockar med billiga "no-name LED:s" som inte alls kan leva upp till den effektivitet som ljusutbyte som tex Cree och i viss mån andra tillverkare klarar. Det finns olika LED helt enkelt, en del med hög verkningsgrad andra med sämre, och skillnaden kan var flera tiopotenser.
binsweden skrev:är det ett bra/rätt ljus för växter ifrån cree lampor?
För att växter skall kunna växa överhuvudtaget så behöver de ljus med "rätt" våglängder. Dessa våglängder ligger i delar av det blå-violetta området (410-430 nm och 453 nm) samt det det djupröda (642 nm och 662 nm). Enklast är att kontrollera hur mycket den LED man tänker använda sänder ut ljus inom dessa våglängder (se länk nedan)...

För den som vill gå ett steg längre: Optimalt ljus för växter uppnås tyvärr inte av en enda sorts LED (Den försäljare som lovar det, ljuger helt enkelt för dig!). Man måste i dagsläget blanda LED's för att uppnå ett optimalt spektrum. Lämplig sammansättning för att få ett ljus som både är optimalt för växterna och tilltalande för oss människor är då en blandning av LEDs som ger ett kontinuerligt spektrum (hög CRI) med toppar i ovan nämnda områden. Detta kan uppnås med en blandning av violetta LED med våglängd ca 420nm ("True Violet"), blåa LED med våglängd ca 455 nm ("Royal Blue"), turkosa LED med våglängd ca 500nm, röda LED med våglängd ca 660nm ("Deep Red"), vita LED med brett spektra ("neutral white" eller "warm white").

Klorofyllets aktiva spektrum i växter:
http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/e24/3.htm